Ve Bilim Bilmiyim olarak ilk defa, metinden hiçbirşey anlamadık.
Habertürk de kendi haberini anlamamış olacak ki, Samsunlu matematikçi Aydın Cerit'i tanıttığı habere ''Kainatı sayılarla doldurdu'' demekle yetinmiş.
Gelin şuur ötesinden gelen bu haberin metnini beraber inceleyelim:
Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, geliştirdiği ve "Kainatları Dolduran Sayılar" adını verdiği teorisiyle Microsoft'un kurucu Bill Gates'e meydan okudu.
Büyük sayılar ile ilgili çalışmalar yaparak git gide hedeflerini büyüttüğünü söyleyen Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, geliştirdiği KADOS teorisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Cerit, "Ben sayılar üzerinde ortalama 10 yıldır çalışmalar yürütüyorum. Büyük sayılargeliştirmiştik. Bu da hedeflerimi büyüttü. Araştırmalarım sonucu kainatın çapının 156 milyar ışık yılı olduğunu tespit ettim. 156 milyar ışık yılı hacimli bir küp düşündüm. (Bu zaten üzerinde birçok grubun ve bilim insanının çalıştığı bir araştırma konusu, gözlemlenebilen evrenin çapının yaklaşık 93 milyar ışık yılı olduğu düşünülüyor. 2003 yılında basılan bir makalede 78 milyar ışık yılı rakamı, çap olduğu halde, yarıçap sanılarak bir çok kaynakta yanlış bir şekilde 156 milyar ışık yılı olarak kayıtlara geçti. Aydın Cerit'in de bu ikincil yanlış kaynaklara bakarak 156 dediğini düşünüyoruz.)
O hacme ne kadar rakam sığabilirdi düşündüm. Yani bir santime 3 rakam sığabilir. (Bir saniye, bir santime üç rakam sığması ne demek? Hangi fontla yazılıyor?) Bu rakamları hesapladım bu ortalama 10 üstü 3 tane rakam sığdı. (Yani 1000?) Bu da 10 dotrigintilyon yapıyor (Kaç?!). 450 basamaklı bir üs oluşturdum.
Bu da 114 senoktokatrilyon 17 senseptenkatragintrilyon (neler oluyor ya?) diye devam eden 388 milyar 725 milyon 226 bin 999 şeklinde tüm rakamları belli bir üs tamamladım. Bunu onun kuvvetinde yazıp bir eksilttiğim zaman ortaya çıkan 9'ların sayısı da yine de 114 senoktokatrilyon oldu. (9'lar ne zaman ortaya çıktı?)
Demek ki bu sayı bir kainatı doldurmayacağı gibi 10 üstü 320 kainatı dolduracak bir sayı oldu. Bu sayınında 2 bin 501 bir sağ komşusuna giderek bin 250 sayıdan asal olmayanı da eledim (Sağ komşu mu? İpin ucunu tamamen kaçırdık). Geriye 84 sayı kaldı (Tamam, tamam inanıyoruz). Sonuç olarak hesaplamaların gereği kainatları dolduran sayıların anlamına da KADOS dedim. (Çok da güzel bir isim olmuş, araştırmalarınız, uslubunuz harika. Gelecek seçimlerde oyum size)
Habertürk'e bir sorumuz var: Bu haberi hazırlayanlar ve editör dahil, bir kişi bile tekrar okudu mu?
Fakat bu, matematikçi Aydın Cerit'in ilk vukuatı değil. Kendisi Bill Gates'e kafa tutmadan önce, ödüllü yarışmalar da düzenliyordu.
Hazırladığı soruyu çözene, yat:
'Beni deniz tutar' diyenlere, 1 milyon dolar:
Ve hatta muhatabınız Avrupa Birliğiyse, soruyu çözemeyenler Türkiye'yi AB'ye almak zorunda kalacak:
AB'nin tüm üye ülkeleri için 5 ay süre veriyorum. Eğer bu süre içinde sorumu çözemezlerse Türkiye'yi AB tam üye olarak almalarını talep ediyorum.Bu tehditin Türkiye'nin son 5 yıldaki bütün AB politikalarından daha başarılı olduğu kesin. Egemen Bağış ile iletişime geçilmeli, gerekirse ödül miktarı da büyütülmeli.
Not: Haberi gammazlayan Ali İkiz, Burak Gökhan Ayaz, Turgay Gülay, Serdar Başeğmez, teşekkürler!
yoksul bir ülkeyiz, parasal bakımdan belki eskisine göre iyiyiz, ama bilim insanı bakımından malesef gerilerdeyiz.
YanıtlaSilParasal bakımdan eskisine göre daha borçluyuz. Borç verenler açısından iyi tabi :)
Sil10 dotrigintilyon baloncuk
YanıtlaSilHatırlıyorum bu adamı. Çok merak ediyorum keşke bununla bir röportaj filan ayarlansa sorular sorulsa ne cevap verecek bu amca. Bir diğeri neden hiç matematikçiye kafa tutmamış hayret.
YanıtlaSilKötü bir niyeti, sağlayacağı maddi bir çıkarı yoktur elbette. Fakat biraz ilgi beklediği kesin. Böyle durumlarda hata gerçekten buna haber değeri yükleyen basında. Çok tıklanıp okunuyor 'Türkiye'nin gururu dünya devine meydan okudu' tarzı haberler. Bir defa bile düşünmeden basıyorlar.
Silkomik evet. ama yazida gozden kacirilmis bir nokta var: "Bu da 10 dotrigintilyon yapıyor" demis adamcagiz. 1 dotrigintilyon = 10^99... 10 dotrigintilyon ise googol diye bildigimiz sayi. Kafadan sallama bir kelime degil yani.
YanıtlaSil156 milyar ışık yılı da kafadan sallama bir rakam değil zaten (yine de yanlış tabii), sadece yazıdaki hiçbir veri belirli bir mantıksal akış içerisinde ilerlemiyor, bu hesaplar dahil :) O yüzden sayılara fact-check yapmadım bile. Senoktokatrilyon gibi rakamları da sen=100, okto=9 gibi köklerden geldiğinden şüphe edebiliriz sanırım (yani yine gerçeklik payı olabilir) ama şu noktada önemi olmaya da bilir. Ama yorum için teşekkürler, Her bakan bu ve benzeri metinlerde başka bir abzürtlükten haberdar/bilgili oluyor, yine de nasıl cesaret ediliyor bunların haber yapılmasına, anlamıyorum.
Silzaytung daha iyisini yapamazdı..
YanıtlaSilBirisinin Bill Gates'a Türk adetlerini öğretmesi gerekiyor. Biri size kafa tuttuğunda reddetmeyin, alın o kafayı. Bu arada sayın matematikçimizin (matematikçi: matematik yapıp, satan kişi) neden Bill’e meydan okuduğu nu anlamayanlar olabilir. Ancak cevap teorinin isminde saklı. Nasıl ki büyük beyin Bill Gates’in içinde DOS olan Windows’u var, Aydın Cerit’in de içinde dotrigintilyon olan Ka-Dos’u var.
YanıtlaSilGelelim sayın Aydın Cerit’in açıklamalarını açıklamaya… Kendisi sayılar üzerinde “ortalama 10 yıldır” çalışıyor. Bu da demekki ben diyim 20 yıl, siz diyin 1 yıl sonra Aydın bey gelip dediklerimizi toplayıp 2’ye bölsün al sana 10 yıl!
Ardından “Büyük sayılar geliştirmiştik.” diyerek aslında bunun bir takım çalışması olduğunu belirtiyor. Peki kim bu takım? Sanırım bunun cevabını Aydın bey ve belki de psikoloğundan başka kimse bilmiyor. Ardından bulduğu bu büyük sayıların onun bilimsel hırsını nasıl körüklediğinden ve daha da büyüğünü bulmak için yaptığı çalışmalardan bahsediyor. Ben tam olarak nasıl yöntemler bilmiyorum ama tahminimce çooook büyük bir sayı bulup ona “1” eklemek şeklinde bir çalışmadan bahsediyoruz.
Sırada kainatın çapı var. 156 milyar ışık yılı olarak tespit edilmiş. Bunu tespit etmek için kainattan epey uzaklaşmış olmalı sayın matematikçimiz. Hatta öyle uzaklaşmış ki karşısında duran şeyin bir küp olduğu düşüncesine kapılmış. Ve muhtemelen karanlık basmadan dünyaya dönmüş. Şimdi haddim olmayarak kendisinin bu bilgiyi farklı hesaplamalarda nasıl kullanabileceğine dair bir örnek vermek istiyorum. Mesela 10 yıldır yazdığı sayıları toplayıp basit bir oran/orantı hesabıyla evreni doldurmak için gereken sayı miktarını bulabilirdi. Yani 10 yılda “x” miktar sayı ise 156 milyar ışıkyılında “y” miktar sayı gibi... Ama kendisinin çok daha yaratıcı bir yöntemi var kainatı sayılarla doldurmak için; Öncelikle işe bir “Aydın Sabiti” belirliyerek başlıyoruz ki bu da kabaca 1cm = 3 rakam’a denk geliyor.
Ardından bu 2 boyutlu yazımı 3 boyuta çevirip 10 üzeri 3 sabitine ulaşıyor. Çünkü 3 boyutlu uzay 2 boyutlu şeyle dolmaz. Yani tahminimce… Ama sabit bu! Hiç yerin de durur mu? Durmuyor ve seçim zamanı çıkılan kaçak katlar gibi üs-üs üzerine büyüyor. Ardından Atatük’ün 19 mucizesine benzer olarak bir 9 mucizesi oluyor. Öyle bir sayı buluyoruz ki bununla 10 üstü 320 kainatı doldurabileceğiz! Yani ihtiyaç halinde…
Yalnız çalışlmanın son kısmını anlayamadım. Hani şu komşulu kısmını. Ama yeni neslin bir üyesi olarak komşuluk olgusundan pek çakozlamamam normal karşılanmalı.
Haberin sonuna iliştirilen ve “Previously on Aydın Cerit” tandanslı haberleri de kısaca ele alırsam anlaşıldığı kadarıyla sayın Aydın Cerit’in insanlara ve hatta bazı köklü kurumlara (AB v.b.) adeta bir ilkokul öğretmeni gibi ders verdiğini görüyoruz. O ders de “Önce soruyu anlayın.” prensibini içeriyor. Sorunun muhatapları daha bu ilk kısmı geçemediği için kendisinin yatı ve mercedesi şimdilik(!) güvende diyebiliriz. Ayrıca; “BEKLE BİZİ AVRUPAAAAA!”
Konuyla alakasız 2 link. Tamamen alakasız ;)
http://www.youtube.com/watch?v=MdTaJDKTgUc
http://www.imdb.com/title/tt0377107/?ref_=fn_al_tt_2
Ciddi bir soru sormak istiyorum. ("The observable universe is about 46 billion light years in radius" [Wikipedia].) Bu gözlemlenebilir evrenin 93 milyar ışık yılı çapında olması hususunu anlayamadım. Big-bang 13,6 milyar yıl önce olduğuna göre evrenin çapı (ya da yarı çapı) bundan büyük olmamalı değil mi??! Bu konuya (Aydın Cerit'i bulaştırmadan :)) bir açıklık getirmeniz mümkün mü acaba?
YanıtlaSilSayın Ahmet Urel,
SilSorunuzla ilgili tüm detaylara buradan erişebilirsiniz: http://evrimagaci.org/makale/195
Sevgiler.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil