4 Aralık 2013 Çarşamba

Başarı İsminizde Gizli

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesindeki bir fotogaleri, çok büyük bir iddia ile açıldı:
İsmin hiç bilimi, ilimi olur mu! Olur. 1950’den beri hayatımızda olan isim bilimi, isimlerin hayatımızdaki pozitif ve negatif etkilerini istatistikî raporlar tutarak inceliyor.
 Tamam. Bu gece burada kamp yapabiliriz.
Kemal Haluk Cebe, işinde uzman ‘İsim Koçları’ yetiştiriyor. [...] Cebe’ye göre ismimiz hayatımızı, sağlığımızı, kariyerimizi hatta aşk hayatımızı bile etkiliyor. Etki oranları da az değil! isminiz %60, göbek adınız %10, soyadınız da %30 oranda hayatınızı etkiliyor. Cebe; “Kuantum felsefesine göre her şey titreşimden ibarettir. Kişiye ismiyle hitap ettiğimiz zaman harflerin titreşimleri hem evrene hem de hitap ettiğimiz kişiye çarpıyor. Bu da kişiler üzerinde olumlu veya olumsuz etki bırakıyor” diyor. “Mesela ‘-e’ harfi çoksa boğaz yolları ve trioid etkilenir, ‘-a’ harfi çoksa kan tablosu bozulur” diyor.
Hayat, doğum ve nefes koçlarından sonra gündemdeki eksikliği ekseriyetle hissedilen isim koçları, diğer koçdaşları gibi kuantum felsefesini öğretilerine dahil etmeyi unutmamışlar. Kuantum fiziğinin sözde-bilimciler tarafından 'hepimiz anlamış gibi yaparsak kimse sorgulamaz' felsefesine dönüştürüldüğü ve her muhabbete meze olduğunu daha önce Bilim-Bilmiyim'de görmüştük. Evet kuantum felsefesinde harfiyen yazdığı üzere, isminizdeki harfler titreşip evrene ve hitap ettiğiniz kişiye çarpıyor. ŞU ÇOCUKLARA SERT ÜNSÜZ İSİMLER KOYMAYIN ARTIK! Yumuşak ünsüzlerle devam edelim.

Hürriyet isim biliminin inceliklerini daha iyi kavrayabilmeniz için görseller de hazırlamış, sonuçta bu bir foto galeri:

Harflerin önemini anlatan eşsiz bir çalışma, harf ağacı:

İsim biliminin inceliklerine değinen çok açıklayıcı bir görsel, alfabe:
Daha çok harf:

İsimlerindeki harflerden memnun olan çocuklar:
Odayı istila etmek üzere olan harflere tedirginlikle bakan ve 'hayatımı mahvettiniz' diyen adam:

Son olarak, aralarında B6 ve B1 de olduğu için bir vitamin görseli olduğunu tahmin ettiğimiz, fakat haberi hazırlayan kimse tarafından sorgulanmayan ve tamamen normal karşılanan, tavadan fışkıran harfler:
Kendisinden 'isim doktoru' olarak bahseden Cebe'nin diğer gözlemleri şöyle:
 Cebe’den isimlerin titreşimi olduğunu, tıpkı bir musiki nağmesi gibi titreşim yaydıklarını ve 11 yıllık çalışması sonucunda harflerin notalarını tespit ettiğini öğreniyorum. Yani eğer bebeğiniz varsa ve biraz da huzursuzsa ona ninni söylemeyi deneyebilirsiniz. Çünkü bebeklerin sözcükleri bilip bilmemeleri önemli değil, önemli olan sözcüklerin ve harflerin titreşimleri.
11 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ninni postulatı'nı zorlamak istemeyiz ama eğer bebeğiniz ninni ile sakinleşiyorsa, bu harflerin musiki nağmesi gibi titreşmelerinden değil, ninninin de bizzat musiki olmasından dolayı olabilir mi? Neyse, devam edelim çünkü okumaya doyamıyorum:
“Önce kariyer” diyenlerdenseniz yine harflere kulak vermenizi öneriyor. Bakın hangi harf hangi meslek dalında başarıyı temsil ediyor; ‘S – mimar, mühendis, N – yazar, gazeteci, M – finans, pazarlama, serbest ticaret, C – güzel sanatlar, isminiz ‘-P’ harfiyle başlıyorsa ya da isminizde ‘-P’ harfi varsa yaşadınız tüm meslek dallarında başarıyı yakalayabiliriniz.’ 
ALLAH KAHRETSİN. Pilim-Pilmiyim olarak değiştiriyorum blogun ismini.
Haberin bir sonraki bölümü, isimler üzerinden siyasi analizlere kayıyor:

TÜRKİYE – MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Son derece uyumlu... Titreşimleri son derece yüksek. Çok büyük güçlülüğü göstermekte.

TÜRKİYE - SURİYE
Örf adet gelenekle içi içe geçmiş. Türkiye gerçeği, Suriye hayali temsil etmektedir.


TÜRKİYE – ALMANYA
Hiçbir şekilde uyumu olmayan ülke gurubundadır.

TÜRKİYE – KUZEY IRAK
Uyumları mevcut diyalog içinde olabilir.


RECEP TAYYİP ERDOĞAN – BEŞŞAR ESAD
İsimler arasında çelişki çok.


Evet bu kadar sosyal bilim yeter. Adına bilim denen, yani deneysel metodlar veya gözlem ile evrenin yapısını sistematik olarak inceleyen entellektüel arayış olan isim bilimine geri dönelim.İşte çocuğunuzun isminde yer alabilecek harflerin listesi:

A– 2’den fazla olmamalı

B- Konabilir. Sezgiler güçlü olur

C- Şart değil

D- Olabilir. Hırsı getirir.

E- Olmasa daha iyi olur en fazla 1 adet soyadında varsa, hiç olmasın

F- Uygundur 


G- 1 Tane iyi olur.

H- Olmazsa olur

I–İ- olmazsa olur

J- Çok uygun değil

K- Olursa en az 1 tane çok iyi olur.

L- olabilir 


M- 1 adet olması iyi. Ama sağ veya solunda a muhakkak olsun

N– Fena değil

O- olabilir

Ö- Olmazsa daha iyi

P- Olabilir

R- Olmasa da olur 


S-Ş- olursa iyi olur

T- Tercih edilmez

U- 1 tane geçmemek kaydıyla olur

Ü- Konmasa daha iyi olur.

V- Çok elzem değil.

Y- Duruma göre konabilir. Ama olmazsa daha iyi olur

Z- 1 tane olursa daha iyi. 


Bu listede çok büyük sorunlar var. Öncelikle, bilimsel metodoloji iddiasıyla yola çıkmış bu disiplinde, 'olmasa da olur', 'fena değil..' 'ŞART DEĞİL' gibi lakayt tanımlar görmek bizi üzüyor. Daha da önemlisi, bu harflerin fonetik olarak mı, harf olarak mı ele alınması gerektiğini anlamadık. Bazı dillerde iki ayrı harf olarak temsil edilmeyen ayrı seslere yaklaşımımız nasıl olmalı? Yazılışı fonetik olmayan dillerdeki okunmayan harfleri, ek ses olarak değerlendirmeli miyiz? Çince gibi tonal dillerde, ton farklarının isim bilimindeki yeri nedir? Bu hipotezin evrenselliği konusunda daha ne kadar vakit kaybedebiliriz? Bütün bunların yanında, çocuğumuzun isminde bulunması 'uygun' olan harfler çok kısıtlı: B, D, F, L, N, O, P, S, Ş, ve duruma göre Y (ama olmazsa daha iyi olur). Uygun olan ve varlığı lüzumsuz görülmeyen tek ünlü harf, O. Türkçe bu sorunun üstesinden gelebilecek mi?
Girizgahtaki soruyu baştan soralım.
İsmin hiç bilimi, ilimi olur mu!
Olmaz.
Bugün doğacak çocuklara isim önerileri: kız için PBDFL, erkek için OBDLRR. R'ler olmasa da olur.

Not: Haberi gammazlayan Cem Şengel ve Yetkin Yılmaz'a teşekkürler!





34 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu haberi okurken sesli gülmüştüm, demek benden başka sesli gülenler de varmış. Küçük bir google araması ile gördüm ki bu adam kendi web sitesinde isim yorumlamak için para alıyor. İsmimi yorumla gibi bir butone tıkladığınızda fiyat listesi ile karşılaşıyorsunuz. Hangi diploma ya da ya sertifika ile alındığından şüpheli olduğum isim doktoru sıfatı var.

    YanıtlaSil
  3. harika bir yazı. ilgiyle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. ilk dogan cocugumun adini DOPOS koyucam; basaridan basariya kossun yavru

    YanıtlaSil
  5. bütün olaydan tek anladığım çocuğun ismini Kemal Haluk Cebe koyunca saçmalıyor. Koymayın.

    YanıtlaSil
  6. bu yaştan sonra mahkeme kararıyla isim değiştirip, kaderimizi baştan düzenleyebiliyor muyuz acaba. ismimdeki e'ler çok sert çarpıyor biri seslendiğinde:(

    YanıtlaSil
  7. Aysu hanim,

    Saniniz taaa gelawej.net'e kadar yurudugune gore, 15 dakikalik mehsurluk istihkakinizi almis sayilirsiniz.

    Sosyete dergilerinde/bloglarinda, bilmem kimin davetine kimin ne giydigini elestiren onemli sahsiyetlerin arasina katilmis sayabilirsiniz kendinizi.

    Dogrusunun ne (neden oyle) oldugunu yaz(a)madiginiz seylerin yanlis olduguna dair fermanlar (i.e. blog posts) dermeyan eylemenize artik gerek yok demek istiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Bir de bu var, çok yazık.

    http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=37033

    YanıtlaSil
  9. İsmi Başar ve/veya Muzaffer olanların zaten yıllardır bildiği bir gerçek burada yine karşımıza çıktı. Gerçi benim görüşüme göre bir insanın gerçek ismi ancak öldükten sonra belli olur. Ki onlar da genelde isim değil sıfattırlar. Neyse...
    Bana kalsa bu işle uğraşanlara (bkz. işgüzar) daha bilimsel fonetiği olan bir ünvan verirdim. Mesela "ismolog" veya "ismiyatris" gibi... Ama "isim koçu" kavramı da yabana atılır değil. Merak ettiğim, bu koçların isimleri biz sıradan ölümlülerde olduğu gibi ebeveynlerince mi verilmiş yoksa bazı özel(!) koçlarda olduğu gibi üzerlerinde isimleri yazar halde mi doğmuşlar? Kim bilir belki de Baş Koç Kemal Haluk Cebe, yetiştirdiği öğrencilerinin isimlerini kendisi veriyordur. Mesela "Yarıcahilavcısıgül" veya "Beyaztürkcepboşaltıcettin" vs.
    Bir diğer konu da ismimiz zikredilmeden çağrıldığımızda kuantum seviyesinde neler olduğu... Mesela annem bana hemen her zaman "Allah'ın Cezası!" diye seslenirdi. Şimdi düşündüm de... sanırım doğruluk payı var. Peki ya yanlış isim söylenirse ne oluyor? Hayatı etkilenen kişi gerçekte seslenilen kişi mi yoksa en yakındaki Ahmet mi? Tabii kuantum parçacıklarının aynı anda birden fazla pozüsyonda olabilmesi belki de her ikisinin de etkilenmesine yol açabilir. Yeni bir "çift yarık" deneyine ihtiyacımız var sanırsam. Ve bu sefer nüfus memurları denetiminde yapılmalı...

    Yazının devamında isminde "P" harfi olanların her işte başarılı olacağı müjdesi verilmiş. Benim "Ömer" olan ismimde pek "p" yok ama vakti zamanında tavlamaya çalıştığım kıza "Adım Ömer ama biraz daha yaklaşmama izin verirsen "m" harfi "p" harfine dönüşebilir ;)" demişliğim vardır. Ki bu da ismin aşk hayatına etkisine bir örnek aynı zamanda...

    Olayın ülke ve siyasi lider isimleri kullanılarak yapılan siyasi analiz kısmı ise tamamen... Eeee... Şöyle söyliyim: Kuala Lumpur - Çemişgezek

    Son olarak alfabe analizi kısmına gelelim. Sanırım Baş Koç sayın Kemal Haluk Cebe, insanların isimleri alfabeden tombala usulü seçerek kendilerinin yaptığını düşünüyor. Oysa paket halinde gelir bildiğimiz kadarıyla... Ayrıca sonradan harf eklemek pek hoş karşılanmaz. Ayrıca nacizane kendi analizlerim sonunda oğluma SPOK ismini koymayı uygun gördüm. Zaten Kaptan Kirk'ü pek sevmezdim.
    Hee bu arada Amerikan Rap yıldızlarının isimlerinin sonuna tire ile eklenen harflerin de neyden kaynaklandığını öğrenmiş olduk.
    Ömer-P' den sevgilerler! PEACE!

    YanıtlaSil
  10. Çemişgezek önceden elazığa bağlıydıda şmdi tunceli oldu ya adobe photoshop cs6 indir

    YanıtlaSil
  11. Lan başka yerlerede batkim ayni diyler! :(

    YanıtlaSil
  12. Sohbet Etmek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamisti

    https://www.trchati.net

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil