20 Ekim 2013 Pazar

HABERTÜRK'te Saçmalık Bulundu

25 Eylül 2013 tarihli Habertürk manşeti:

ATLAS OKYANUSU'NDA KARADELİK BULUNDU. İÇİNDEN IŞIK BİLE GEÇEMİYOR!



Atlas Okyanusu'nda karadelik bulunmadı. Etki alanı sınırlarının hesaplanması matematiksel olarak karadelikleri andıran girdaplar hakkında yabancı basında yapılan haberler, bu benzetme yüzünden Haber Türk tarafından yanlış yorumlandı. Haberde ışığın bile bu girdaplardan geçemediği bilgisi de elbette yanlış.

Girdaplar okyanusta yer değiştirdikçe beraberinde taşıdıkları tuz ve planktonların okyanus habitatı için önemli olduğu düşünülüyor. Benzer bir şekilde, petrol sızıntısı gibi girdaplarla dolaşabilen deniz kirliliğinin dağılımı hesaplanabiliyor. HaberTürk yazmamış, bari neden bir haber değeri taşıdığını biz yazalım.

Bir manşet atarken, dünya üzerinde uzay-zamanı bükmek de mi umrunuzda değil :( ?




4 yorum:

  1. gazetelerin bilim sayfalarındaki özensizlik, uzay-zaman ilişkisini tehlikeye atacak boyutlara ulaştı. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu haberleri sacmalayan habercileri (!) bu karadeliklere atip kurtulma sansimi yok mu acaba??

    YanıtlaSil
  3. Habertürk'ün saçmalamadığı bir gün mü var? O kadar rezil bir haber sitesi ki, insanın giresi bile gelmiyor.

    YanıtlaSil
  4. Yanlış hatırlayabilirim (hmmm bakıyim evet yanlış hatırlıyorum, doğru) Güneş Gazetesi’nin kendi içine çökmesiyle yayın hayatına başlayan Haber Türk nam basın organının, basın yetmezliği çeken internet sitesindeki haber beni dehşete (bkz. bir tür karadelik) düşürdü. Arkadaşlarının kısaca Atlas dediği Atlantik Okyanusu’nda bulunan girdaplar aslında karadelikmişler!
    Muhtemelen su parası ödemek istemeyen uzaylıların, kaçak su kullanmak için gezegenimize kurduğu “wormhole” düzenekleri, sonunda biliminsanları tarafından tespit edildi. Bu iyi bir haber. Zararın neresinden dönersen kârdır.
    Benzetmek gibi olmasın ama uzaydaki karadeliklerin benzeri olan bu sulu delikler (pun not intended) ışık geçirmemesi sebebiyle vampirlerin ve doktorların uğrak yeri olmaya aday ;)
    Ayrıca bu tespitin Miami ve Zurich üniversitelerince yapılması ilgimi çekti. Okyanus kıyısındaki Miami’yi anladık da denize kıyısı olmayan (bkz. Ankara-ish) Zurich üniverstesinin böyle bir buluşa imza atması 4 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde neden böyle buluşlar yapılmıyor sorusunu akla getiriyor.

    Kim bilir belki de ampul kafalılar karadeliklerin tek zayıf noktasıdır.

    YanıtlaSil