9 Kasım 2014 Pazar

Elektrik Süpürgesi İle Bel Ağrısı Tedavisi

15 Temmuz 2014 günü ATV ekranlarında genç bir kız beline zeytinyağı sürülerek elektrik süpürgesi ile vakumlandı.
'Neden?' diye soran gözlerle bakmayın, şartlar ve Zahide ile Yetiş Hayata programında tanıtılan bel ağrısı tedavisi bunu gerektirdi.
Dost bildiğiniz insanlar ellerinde Fakir elektrik süpürgesi ile belinize hamle yapmadan önce istedik ki olaya açıklık getirelim. Doktor Feridun bey diyor ki:
''Her yüz kişinin yüzde 98'inde beli ağrımayan bir dönem olmamış. Herkesin belinde bir ağrı oluyor....Şimdi biz size genel kurallar öğreteceğiz. Bunu yaparsanız bel ağrısından çok rahat kurtulabilirsiniz. Mesela elektrik süpürgelerinizin vakum özelliğinden faydalanacağız, buraya kan getireceğiz. ... Buraya biraz sıcaklık yaptıktan sonra, oraya ozon yağı..yoksa zeytin yağı, kantaron yağı..Ondan sonra o bölgeye, elektrik süpürgenizi...''
Her 100 kişiden yüzde 98'inde beli ağrımayan bir dönem olmaması demek, her 100 kişiden 98'inin beli sürekli ağrıyor demek. Televizyonda olabilecek anlatım bozukluklarını mazur görelim, herhalde her 100 kişiden 98'inin herhangi bir noktada bel ağrısı çekmiş olduğundan bahsediliyor. Rakamlar yine de yanlış, bu rakam raporlara en yüksek oranda yetişkinler için yüzde 80 olarak geçmiş. 

Peki bütün bu faydaları biliniyorsa, elektrik süpürgesi neden başından beri belimiz için değil de halımız için dizayn edildi? 

Programda uygulanan kürlerden ilki, ısı ile ağrı şiddetini azaltmak. Isının kas spazmı ve kas doku kaynaklı ağrıları azaltmak için kullanıldığı doğru. Isı kasları gevşetiyor ve spazmı azaltıyor, uzun süreli olarak kan dolaşımının artırması halinde bölgeye oksijen ve besin zengini kan akışı artıyor, iyileşme süreci hızlanabiliyor. Bu şekilde ağrı şiddetinin azalsa da, bunun için elektrik süpürgesine ihtiyaç yok. 

İkinci kür, bu defa elektrik süpürgesi kullanılarak kan dolaşımını artırmak üzerine kurulu. Elektrik süpürgesinden ne kadar kuvvetli bir negatif basınç üretileceği ve bunun kas dokudaki kan dolaşımını etkileyip etkilemeyeceği tartışılır bir konu. Bu teknik, Çin tıbbında da kullanılan, hatta çoğu zaman bölgede derinin kanatılmasıyla da desteklenen, ülkemizde bardak çekme olarak bilinen eski bir geleneğe dayandırılıyor. Bardak çekme tedavisinin genel sağlık veya bel ağrıları için olumlu bir etkisi, şu ana kadar yapılan ciddi araştırmaların hiçbirinde görülmemiş. Sadece akademik çevrelerde değil, ünlü tamamlayıcı tıp araştırmacısı Dr. Edzard Ernst'e göre de durum böyle. Tekniğin müdavimleri, 'kasların çekildiğini' iddia etse de, bu teknik deriyi mastik sakızı gibi çekmekten ibaret. Ciltteki kan damarlarında bir dolaşım artışı mümkün görünse de, cildinizin kaz ciğeri rengi almasının kas dokuya etkileri meçhul, dolayısıyla bel ağrılarına çözüm olmayacağını biliyoruz. Henüz bardak çekme tedavisi bile tıbben kabul görmemişken, atanamayan bardak çekme olarak sınıflandırabileceğimiz elektrik süpürgesi terapisinin bel ağrılarını dindirmesinin iyice konumuzun dışında olduğu açık. 

Unutmamak gerekir ki, disk zedelenmesi, disk dejenerasyonu, romatizma, skolyoz gibi birçok farklı bel ağrısı kaynağının da tamamlayıcı tedavisi, acıyı dindirme üzerinden değil, ancak uzun vadeli fizik terapi uygulanarak kasları güçlendirmek, postür (duruşu) düzeltmek ve doğru hareket etme alışkanlıkları ile sağlanıyor.

Doktora danışmadan belinizi süpürmenin başka bir sakıncası, dermatit veya sedef gibi vakaları daha kötü yapabilecek olması, cilt enfeksyonlarına sebebiyet verebilmesi. 'Faydası yoksa zararı da yoktur' demeyin, videoda 20. dakikayı izleyin:
''Bakın kardeşimizin cildi beyaz, ne güzel etkisini gösterdi. Ne yaptı pembeleşti, ne oldu KAN geldi, kan geldi ne geldi CAN geldi.  Bir yere kan geldi mi gayet güzel, ağrılarınızda rahatlama olacaktır.''  (Kızcağızın cildini mahvetti)
Biraz daha işin tekniğine inelim:

Sunucu: Peki [...] ağrı nasıl gidiyor?
Feridun:
''Kanın içinde bizim daha bilemediğimiz bir sürü...şu süpürgeyi kapatır mısın...bir sürü bilgisayarlar var. Geliyor buraya beyne diyor ki burada ağrı var ben napayım? Beyin diyor ki sen oradaki iyileştirici hücreleri oraya yay diyor..Orada bir yara varsa iyileşiyor, ödem varsa iyileşiyor.''
O kadar güzel anlatıyorsunuz ki Feridun bey, beynimi size tamamen vakumlatmak istiyorum. Yanlış anlaşılmasın, uslup genel seyirciye hitap ediyor olsa da verilen bilgiler yanlış. Ama sefamız olsun. O süpürge ile daha işimiz bitmedi.



Gördüğünüz gibi lavabo pompası, vakumlu süpürge, gerekirse matkap, tuz ruhu, zigon, scotchbrite, veya evinizde herhangi bir sebeple bulunan bütün aletlerle vücudunuzu okşarsanız, muhakkak bir yerlerinize iyi gelecektir. Yeter ki niyetiniz iyi olsun. 

Haberi getiren Kaan Bilge'ye ve beraber incelediğimiz Dr. Aybike Onur'a teşekkürler!





19 yorum:

  1. Ben geçenlerde "bulaşık makinasında turşu yapmak" adlı şaheseri izledim, artık hiçbir şeye şaşırmıyorum!

    YanıtlaSil
  2. Bunu uygulayıp kendine zarar veren kaç insan olmuştur. Bu tip saçmalıklara devletin anında müdahale etmesi gerekir. Aynı tweeter'ı küt diye kapattığı gibi

    YanıtlaSil
  3. Sonuna kadar ciddi ciddi okudum ama kendimi nasıl kasmışsam artık lavabo pompasını görünce karnıma ağrı girdi gülmekten ya...

    YanıtlaSil
  4. Yalnız ağrıyan bölgedeki ağrıyı tamamen çektikten sonra elektrik süpürgesinin haznesini boşaltırken ağrının tekrardan bulaşmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca "ağrı" tıbbi atık olduğu için depolanması ve imhası sırasında koruyucu giysiler giyilmeli. Maalesef bu atıklar onbinlerce sene boyunca tehlikeli durumda kalmayı sürdürüyor. Bu nedenle atalarımızın yöntemini kullanıp büyük bir dağda açılacak tünellerin içine depolanması uygun olacaktır. Hatta buna uygun bir dağımız da var: Ağrı Dağı... Bi de elektrik süpürgesini kullanmadan önce paspasla bi kabasını almanızı tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. Pompali fotografa kadar dayanabildim. Acik ara en gulmeli yazi.
    Bu arada bardak cek(tir)me olayina hic girmedim ama; bilgisayar basinda uzun sureli is sonucu posturu darmadagin ettigim icin sabahlari agir bel agrisiyla uyaniyorum yillardir. Belindeki etleri iki parmagimla tutup cekince (cok acitan bi hareket bu) 3-4 dakikaya agridan eser kalmiyo. O bardak olayiyla ayni mantik mi bilemedim. Bana bi arkadasim yapmisti sagimdan soluma donemedigim bi sabah, o zaman kesfettim bu etini cimdirerek cekme ve agridan kurtulma self-yontemini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla o etleri cimcirme olayı hakkaten kası gevşetebiliyor, dolaşımı artırıyor, spazm ve ağrı biraz azalıyor. Ağrının kaynağını tedavi etmiyordur büyük ihtimalle ama acıya iyi gelebiliyor. Bu noktada fizik tedavide de uygulanan masajlarla benzerlik taşıyor cimcirme yöntemi. Tabi bardak çekme kendi başına bu etkiyi ne kadar yaratıyor tartışılır. Elektrik süpürgesine girmeyeceğim dahi.

      Sil
    2. Blogunuzu yine başka bir blogu okurken gördüm içerikleriniz çok başarılı gerçekten :)

      "et cimcirme" diye tabir ettiğiniz olayı açıklamak istedim, konu üzerinden baya vakit geçmiş tabi ama başka okuyan birine faydası olur. Tam olarak o şekilde olmasa da tıbben "tetik nokta" diye tabir ettiğimiz belli kas noktaları vardır. Bkz: http://mygenesismedical.com/wp-content/uploads/2014/06/Trigger_Point_Back_body.jpg

      Özellikle orta yaş kadın toplulukta görülen miyofasyal ağrı sendromu tedavisinde bu bölgelere enjeksiyon ile "akupunktur" benzeri bir tedavi FDA onaylı bir şekilde fiziksel tıp servislerinde verilmektedir.

      Geniş Kaynak: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=myofascial+trigger+points

      Sil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. tansiyon ve sağlık konulu bir blogum var bu yüzden diğer sağlık konulu siteleri inceleyip araştırıyorum, blogunuzu gerçekten çok başarılı bulduğumu belirtmek isterim.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Elektrik süpürgesi ile kırışıķ tedavisi'ne gülerken banyo pompasını görünce gülmekten nefesim kesildi. Evimde televizyon yok... Televizyonu çöpe koyarak hayatımın en doğru kararını verdiğimi tekrar anladım...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, öncelikle bloğunu için teşekkür etmek isterim. Yazı ve yorumları okurken gülme krizi geçirdim, aslında güleriz ağlanacak halimize demek daha doğru, güzel ülkemde hemen her gün yazılı ve görsel medyada haber sıkıntısı çekilince bu tür asparagas ve hiçbir bilimsel veriye dayanmayan haberler çıkıyor ne yazık ki, sevgili annemde çokça bu tür yayınlar izlediği için evde kendini bir anda otlardan sağaltıcı macunlar iksirler yaparken bulduydu da , bel ve bacak ağrıları için geliştirdiği sözde macunu yedikten sonra (kendi tabiri ile cıkkada yimiş) sonra tansiyonu bir anda sıfırlanmış ve Allahtan acil müdahale ile hastaneyi boylamış ve iyileşmesi uzun zaman almıştı. işin kötü yanı bu tür sağaltıcı, bakıcı ve halk sağlığını tehlikeye düşürücü kişi ve kurumların her gün tv'lerde, gazetelerde, nette bangır bangır reklam ve satış yapıyor olabilmeleri....Emeklerinize sağlık, size bu türden kayısı çekirdeği, sünnet derisi, bilmem ne bitkisinden kanseri önleyen ilaç, .....gibi çokça sözde bilimsel çalışma haberi geleceğinden emin olabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Devam eden tedavinizle ilgili son durumu ve yaptırdığınız tahlil sonuçlarınızı öğrenmek artık çok kolay
    https://www.tahlilsonuclari.info/
    izmir tahlil sonuçları

    YanıtlaSil