22 Haziran 2014 Pazar

GALAKTİK CUMHURİYET BU DEHAYI KONUŞUYOR

En sevdiğimiz bilim haberlerinden olan 'küçük dahiler' ve 'Galaksimiz bu Türk'ü konuşuyor' hikayelerinin eşsiz bir harmanlanması 20 Haziran 2014 günü İhlas Haber Ajansı aracılığıyla gazetelerde yerini aldı:


Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde Google ve Facebook’un açıklarını bulan 15 yaşındaki Enis Getmez, Google’dan teşekkür mektubu aldı. 15 yaşındaki Enis Getmez, Google’ın yaşı tutmadığı için abisi Emre Getmez aracılığıyla iş teklifinde bulunduğunu iddia ederek....

Gelin beraber Google'ın teşekkür ve iş teklifi mektubuna bakalım:


O da nesi, bu mektup Google Adsense'ten. Yani, Google'ın kullanıcılara reklam gelirleri payını dağıttığı ağdan yollanıyor. Teşekkür veya iş teklifinden ziyade, yılda onbinlerce kişiye yollanan rutin bir hesap bilgisi. Bir blog veya youtube üyeliğinize Google aracılığıyla reklam servisi eklemek isterseniz, hesabınızda yayınlanan reklamlar için ortalama bir kullanıcı için yılda (sıkı durun) birkaç dolara tekabül edecek reklam geliri sağlayabiliyorsunuz. Bu mektup da, hesap bilgilerine istinaden yollanmış belli ki. Üstelik, mektup afacan hacker Enis'e bile değil, abisi Emre'ye gelmiş. Enis bu olayı 'yaşı tutmadığı için abisine iş teklifi götürülmesi' ile açıklıyor.

Olayın en büyük kurbanı, saflığıyla şimdiden kendi evladı dahil herkesten kazık yiyebilecek gibi görünen baba Getmez:

''3 YIL İÇİNDE 3 LAPTOP PARÇALADI''
Getmez, "Ben ilk zamanlarda çocuk bilgisayarda oynarken oyun oynuyor zannettim. Dedim ’Oğlum derslerine çalış bilgisayarla oyun oynama derslerinden geri kalırsın’ dedim. ’Baba ben bilgisayarla oynamıyorum program yapıyorum’ dedi. Tabi ben anlamadığımdan bu yaştaki çocuklar internette oyun oynar diye düşündüm (Hislerinize güvenin Bay Getmez). Yine bir akşam eve gittiğimde bilgisayar başında gördüm. Oyun oynadığını düşündüm. ’Baba ben bilgisayarda oyun oynamıyorum. Program yazıyorum. Google’nin internet üzerinden düzenlediği yarışmalarda Türkiye birincisi dünya 9. olduğunu ikinci etap düzenlenen yarışmada dünya 3. oldum’ dedi. Ben anlamadığımdan ’nasıl oluyor’ dedim. Bir süre sonra Google’den mektup geldi (Düzeltelim, Adsense reklam faturası geldi). Oğlum kendisini sitelerine yönetici yapmak istediklerini söyledi (Biz Google olarak yöneticilerimizi böyle seçiyoruz, İhlas Haber Ajansı da aynısını yapıyor değil mi? Sizinki kaç yaşında?). Ben de ’Oğlum sen küçüksün bildiklerini söyleme seni kandırırlar’ dedim (Babayı fazla hafife aldık, aslında oldukça temkinli). 4 yıllık üniversite bitirmiş Amerika’da stajyerlik yapmış bilgisayar mühendisleri bile oğlumun bildiğini bilmiyormuş. Daha küçük olduğu için kendi bilgisini kendine saklamasını, önce okulunu bitirmesini tavsiye ettim. Bu 3 yıl içinde 3 tane laptop parçaladı (Parçalayıncaya kadar çalışmak). Tabi bunun yaptığı işlere kullandığı laptoplar yetmiyormuş. Bilmediğimden bana da söyleyemiyor. Öğrendim, Enis’in yaptığı programları kaldırabilecek 6 inç laptop aldım (Çok fazla yanlış var bu cümlede, Enis ne habis işler çevirmişsin ya). Şimdi bir sorun yok. Benim de anladığım bir şey değil. Bir çok sitelerden Google’den bile teklif var. (Sizin gibi iyimser ve umut dolu insanlarla aynı şehirde, aynı dünyada yaşamak istiyorum)

Son olarak, Baba Getmez'e daha dikkatli olmasını, eve gelecek bir sonraki mektubun da muhtemelen Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'ndan yollanan bir davet mektubu olabileceğini, sakın ha ama sakın ha süpürge, asa ve baykuş masrafları için oğlu Enis'e para vermemesini tavsiye ederiz.

Not: Haberi bulan Baha Uygar Mitat'a teşekkürler!

8 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Haberi ilk yayımlayanlardan Akşam, daha sonra geri çekti: http://www.aksam.com.tr/ekonomi/teknoloji/turkiyenin-en-buyuk-ajansini-kandiran-cocuk/haber-317821

    YanıtlaSil
  3. Laptop parçalamak ne ya, spor ayakkabı mı o ��

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/187535/facebookun-guvenlik-aciklarini-bulup-odul-alan-sincanli

    YanıtlaSil
  6. Üç tane laptopu başka bir şey yaparken parçalamış olmasın o ergen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haber yapan da araştırmaları aynı sitelerde yapıyor ki kaynak olarak gösterdiği kağıt google adsense faturası.

      Sil