25 Kasım 2013 Pazartesi

Cami Temelinden Dinozor Çıktı

''Köylerinde yapımına başlanan caminin temelinin kazılması sırasında fosile rastlandığına değinen Koçak “70-80 yaşındaki insanlara gösterdik ama onlarda hangi hayvana ait olduğunu bilemediler. Bizde bu fosili şimdilik derneğimizde sergiliyoruz. Fosili görmek için her gün çok sayıda vatandaş geliyor” dedi.''
Radikal gazetesi, yaklaşık son 1 senedir bilim sayfasını -yani blogumuzun en verimli ekmek kapılarından birini- kapatmıştı. Bu kapı, geçen hafta Radikal'in paleontoloji camiasına bomba gibi düşen haberiyle adeta kırılarak açıldı. Eski alışkanlıklar bir gazetenin yakasını kolay kolay bırakmaz:


Ankara'nın Çubuk ilçesinde bir cami inşaatının temelinde bulunan hayvan iskeleti, tahminen sadece sahip olduğu iki görünür vasıf yüzünden, yani iskelet olduğu için ve bir hayvana ait olduğu için cami imamı ve Radikal gazetesi otoritelerince dinozor fosili olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmada kriterlerin ne olduğunu merak ediyorsanız, sayfanın başındaki alıntıda yazıldığı gibi, 70-80 yaşındaki yaşlılara sorulması ve bir cevap alınamaması.

Bu dinozor fosilini bilimsel olarak çekici yapan tek şey, 65 milyon yıldır cehennemin dibinde olup, yeryüzüne Ankara'nın Çubuk ilçesinde çıkmaya karar vermesi.

Bilim konusunda Radikal'den daha fazla donanımlı olanlar (uçuk bir seviye değil), ülkemiz coğrafyasında bulunan bir fosilin kemik doku dahil çok fazla organik madde içeremeyeceğini, 65 milyon yıllık hayvan iskeletinin allı pullu yek pare olarak yerin 10 metre altında durmayacağını tahmin edebilirler. Yine de bu yazıyı kısa kesiyoruz, RADİKAL'İ ÖZLEMİŞİZ. Üzerine gitmeyelim.

Haberi getiren Bilgin Ersözlü ve Semir Beyaz'a teşekkürler!




8 yorum:

  1. Bir de su var ilgilidir belki:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZsYpn6nQWmM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu videoyu başından sonuna kadar izledim. Videonun "ham bir video" (yani işlenmemiş hali) olmadığı ortadadır. Yani bu video üzerinde oynama yapılmış ve Kayserililer cahil gibi gösterilmeye çalışılmış. Eğer ropörtajı dikkatli dinlerseniz başında "Kayseri Harikalar Diyarı" deniliyor. Kayseri Harikalar Diyarı'nı birazcık araştırırsanız içinde "Bilim Merkezi" kurulacağı ile ilgili haberler bulabilirsiniz. Örnek haber: http://www.erciyesgazetesi.com.tr/haber_detay.asp?haberID=2137

      Videoda bahsi geçen dinozorlar elbette gerçek dinozorlar değildir (Tabi Doctor Silurian Ark'taki dinozorları getirip Kayseri'ye teslim etmeyecekse :D (not: doctor who izleyenler anlamıştır :P )

      Eğer bu detaylara dikkat etmiş olsaydınız videoda bahsi geçen dinozorların "maket ve/veya dinozor iskeletleri veya dinozorların iskelet maketleri" olduğunu anlamanız gerekirdi. Ve bu maketlerin de bir bilim merkezinde bulunması gayet normaldir.

      Bu kesilip biçilmiş video üzerinden insanların cahil olduğunu düşünmek asıl cahilliktir.

      Sil
    2. Haklısınız, video'yu siz de daha dikkatli izlemelisin.
      "Harikalar Diyarı'nın içindeki -hayvanat bahçesine- " diye sorduklarını belirtmişler başında.

      (bkz. https://foursquare.com/v/anadolu-harikalar-diyar%C4%B1-hayvanat-bah%C3%A7esi/500645a4e4b044d2140bafcd)

      "Ham" bilim merkezinden bahsedilmiyor. Ayrıca "başka hayvanları getirdiler de dinazorlar mı kaldı" diyen "görmeye giderim, canlı yani, hayvanları sevdiğimiz için" diyen var. Bu arkadaş hayvan sevgisiyle ""maket ve/veya dinozor iskeletleri veya dinozorların iskelet maketleri"" kastetmiş olamaz. Bunların haricinde "dinazorlar koruma altına alınsın mı?" sorusu da "maket dinazorlardan" bahsediyor olmalı.

      Bir örnek de ben vereyim, yer yine kayseri.

      http://www.youtube.com/watch?v=aWcEAwIu9Po

      Sil
  2. Bir de Anadolu'nun dinozorların yaşadığı dönemde Tethys okyanusunun suları altında bulunmasından dolayı Anadolu'da büyük ihtimalle hiçbir zaman dinozor fosili bulunamayacağı gerçeği de var. Gerçi imam dinozor olabilir demiş, biz daha iyi bilecek değiliz.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle haberle ilgili bazı yanlışları düzelterek başlayalım. Ankara'nın, adını aldığı çubuklarıyla meşhur Çubuk ilçesi belde belediyesinde çalışan biri olarak 70-80 yaşındaki insanlarımıza ücretsiz okuma yazma ve paleontoloji kursları verildiğini belirtmek isterim.
    Ayrıca ilgili fotoğrafta, bilimsel bulguya gösterilen ihtimama dikkatinizi çekerim!. Köyümüzün yardımlaşma ve kalkınmadan sorumlu imamı ve fosil avcısı Beşir Koçak, camii temelinde fosil bulunduğunu duyar duymaz olay yerine intikal etmiş ve köyümüzün tek kutsal emaneti Sindirella (r.a.) 'nın ayakkabısına ait olduğuna inanılan camdan ayakkabı kutusunu, buluntunun korunması için kulanmaktan çekinmemiştir. Ayrıca "İmam dinozor derse cemmaat Godzilla der!" şeklindeki söylemlere aldırmayıp haberi halkla paylaşmış, hiçbir şeyi saklamamıştır. İlaveten buluntunun bir bitkiye değil de bir hayvana ait olduğu dikkatli ve gözlüklü bakışlarından kaçmamıştır.
    Ek olarak sayın Beşir Koçak, Çubuk İlçesinin ilk ve tek fosilli tek sergisini ilçemize kazandırmıştır. Haberde "Fosili görmek için her gün çok sayıda vatandaş geliyor" kısmından da görüleceği üzere derneğimiz "kalkındırma" görevini de layığıyla yerine getirmektedir. Her ne kadar şimdilik "ilçe içi turizm" de bir canlanma olduysa da zamanla dış turizimde de bir canlanma kaçınılmazdır. Ayrıca söz konusu canlının bir Firavun faresi olduğu ve secde ederken fosilleştiği konusu da köyün ihtiyar heyetince araştırılmaktadır. Dolayısıyla bu haberi bahane ederek Çubuk ahalisinin birlik ve beraberliğini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Unutmayın ki Allahın sopası yok ama bizim çubuklarımız var.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Sizinle Radikal Blog hakkında görüşmek istiyordum. Rica etsem bana blog@radikal.com.tr adresinden ulaşabilir misiniz?
    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  5. /https://www.sevilirsohber.com

    YanıtlaSil