11 Ekim 2013 Cuma

Nobel Getiren Çalışmaya Bir Cümlelik Mükemmel Özet

Bu sene kimya alanında Nobel ödülü Amerikalı Martin Karplus, Michael Levitt ve Arieh Warshel'e verildi. Sabah gazetesinin bu üç araştırmacıya Nobel getiren bilimsel çalışmalarla ilgili yorumunu görelim:
Söz konusu bilimadamlarının, kimyayı bilgisayar ortamına aktararak plastik top ve çubuklarla yapılan modellemeleri ortadan kaldırarak bu alanda çığır açtığı belirtildi.
OH BEEEE! Neydi öyle o plastik toplar, çubuklar. Belimiz bükülüyor molekülü yapacağız diye, yapıyoruz bir çubuk parçası kanepenin altına kaçmış oluyor, işin yoksa ara dur. Gözümüz de görmüyor.
Bu bilgisayar ortamı kimya camiasına çok iyi geldi. Topların ve çubukların gitmesi iyi bir çığır oldu.

Başka da hiç bir açıklama yok çalışmanın önemine dair.
Bu titiz haber için teşekkürler Sabah.



Kendisi de bizzat karmaşık kimyasal süreçlerin bilgisayarda hesaplamalı simülasyonunu yapan kimya mühendisi Şölen Ekesan'a bu gammazlık için teşekkürler!



6 yorum:

  1. türkiye'de gazeteciliğin kimler tarafından icra edildiğinde mi ciddi problemler var yoksa "bu toplumdan ve eğitim sisteminden ancak bu kadar bilimden, bilimsellikten anlayan insanlar çıkabilir zaten bence halimize şükretmeliyiz" noktasında mıyız? şükür olayına gelirsek, ulan ona şükür, buna şükür; nereye kadar?

    YanıtlaSil
  2. 3D Max'i bulan adama kimya nobel ödülü vermişler yani :(((

    YanıtlaSil
  3. Offf, bu son zamanlardaki haberler arasında favorim.

    YanıtlaSil
  4. Nobel Kimya ödülleri’ni sahipsiz mi sandınız! Üstelik bu seneden itibaren ödül altın madalyon şeklinde kutusuyla verilmeyip, e-mail olarak kazananlara postalanacak! Bu teknolojik gelişmeyi enjeksiyon kalıpçıların, demir dökümcülerin korkulu rüyası Martin Karplus, Michael Levitt ve Arieh Warshel kardeşlere borçluyuz. Evet ben de farkettim. Farklı annelerden olmalar, sanırım.

    Haberin saat 13:00 da girilip saat 15:32 de güncellenmesiyle ilgili olarak Sabah Gazetesi ile iletişime geçtiğimde bana Nobel Komitesi’nin 1.25 milyon dolarlık para ödülünü yatırmakta geciktiği için haberin ilk versiyonunun “KAZIKLANDILAR!” başlığıyla yayınlandığını ama daha sonra durumun bankada yaşanan bir aksilikten kaynaklandığı ortaya çıkınca haberi düzelttiklerini söylediler.

    YanıtlaSil
  5. Öğrencilerim oyun hamuru kullanıyorlar bu iş için. Tavsiye ederim...öyle plastik toplar çubuklar falan :)

    YanıtlaSil
  6. Tipik "Biz(müslümanlar) beceremiyoruz ama "gevurların" çalışmalarını kendi kapasitemizi gösterecek sığlıkta küçümsemeyi iyi biliriz" arsızlığı.

    YanıtlaSil