1 Mart 2012 Perşembe

GÜL SUYU MUCİZESİ



Türk-islam öğelerinin aslında binbir derde deva olduğunun ortaya çıkarılması, şüphesiz ki Yeni Şafak okur kitlesinin heyecanla karşılayacağı bir haber konusu. Bilim haberleri sayfası için de, gül suyunun hafızaya faydalarından daha iyi bir 'bilimsel gelişme' düşünülemez.
Literatür kazan ben kepçe, bu habere nereden başlayıp, bu sonuca nasıl geldiklerini buldum.

1) Orjinal araştırmada, tabii ki gül suyu değil, gül kullanılıyor.

2) Orjinal makalede, vurgu tabii ki gül kokusuna değil, herhangi bir kokuya dayanıyor. Sadece, koku olarak gül seçilmiş. Burada önemli olan, herhangi bir kokunun yeni öğrenilmiş bilginin uzun vadeli hafızaya kazandırılması üzerindeki etkileri. Kısacası, gülün içinde sihirli kimyasallar mevcut değil.

3) Orjinal çalışmada ısrarla vurgulanan bir nokta var: hatırlanmasını istediğiniz bilgi denek tarafından çalışılırken, kokuyu basıyorsunuz. Sonrasında, denek uyurken, slow-wave-sleep (SWS) denilen, uyku döngüsünün belirli bir noktasında kokuyu kısa süreliğine tekrar sunuyorsunuz. Yani bütün gece gül kokularıyla uyumak, beyin kokuya alışacağı için zaten etkili değil.

4) 'Sabah uyandığınızda gül kokusu hem ferahlatır, hem de hafızaya yardımcı olur' diyerek makaleyi çöp eden uzman nöropsikiyatrist bey, sizin için de bir sevap işleyip makalenin orjinalini buraya yapıştırıyorum, ama sadece başlığı ve yazarları yazıyorum, biraz pubmed taraması yapın diye:
Odor Cues During Slow-Wave Sleep Prompt Declarative Memory Consolidation
Björn Rasch1,*, Christian Büchel2, Steffen Gais1 and Jan Born1,*

5) Herhalde söylememe gerek yok, 24 şubat 2012'de haber yapılan bu makale 2007 yılından..İşte acar muhabirlik, işte bilim ataşeliği.


3 yorum:

  1. aysu bence duruma soyle de bakabilirsin: noropsikolog amcamiz, kocalarinin agiz, ayak veya ter kokusunu icine cekerek uyumak zorunda kalan ulkem kadinini, duygusal baglamda destekleyen bir sonuc cikarmis. bu bahaneyle, varsin gul suyu surup yatsinlar, kadinlarimiz da biraz rahat uyusun :)

    YanıtlaSil
  2. Dogru diyosun Bikem...Cok daha gizli bir proje yurutuluyor burada galiba.

    YanıtlaSil
  3. Gül suyu çağrışım gücü çok yüksek bir sıvı. Kokusu, hacdan yeni gelmiş ananelerimize, dedelerimize, ileri yaşlı nurlu yüzlü konu komşuya dair anılarımızı depreştiriyor. Nihayet İslam'ın beşinci şartını yerine getirip cennette cennet bir köşeyi garantilemenin huzuruyla ışık saçan o dingin suratları, duvarları süsleyen ulviyet vurgusu yüksek Kâbe ilüstrasyonlarını, kızgın kumlardan serin vahaya geçiş yaptıran zemzem sularını hatırlatıyor. Çağrışım organı bunca yoğun kullanılınca da hatırat kasları gelişiyor elbette. Laylay...

    YanıtlaSil