1 Şubat 2014 Cumartesi

Beyinsizlik Özlemi

NTVMSNBC bilim haberleri sayfası 31 Ocak 2014 tarihli haber başlığı:

''2400 DİLİME AYRILAN BEYİN BULUTA AKTARILDI''


''...ölümüne kadar sayısız deneye konu olan Henry Molaison, bulut ortamında ölümsüzlüğe ulaştı.''

Rahmetlinin ölümsüzlüğe ulaştığı ortam tahmin edebileceğiniz gibi dijital bulut (cloud) ortamı, NTVMSNBC'nin açıklamaya gerek duymadığı post modern bir miraç değil.  

Haberi getiren Semir Beyaz'a teşekkürler.




10 yorum:

  1. Çok ilginç, bulut kelimesini ilk okuduğumda aklıma ilk "bulut bilişim" kavramı geldi. Sonra da bir süre acaba bu haberi neden buraya koydular diye düşündüm. Algı meselesi işte... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, bulut bilişime aşina olanların kafa karışıklığı yaşaması mümkün değil :) Fakat metinde bir defa bile buluttan kasıt olarak dijital ortamın kastedildiğine değinilmemiş, orası komik. Ve başlık çok abzürt duruyor doğal olarak :) Bir de, uzun uzadıya yazmak istemedim ama bu araştırmanın can alıcı noktası da buluta aktarma aşaması değil, beynin fiziksel olarak dilimlenmiş olması ve doku histolojisine erişimin sağlanması. Bulutu görüp oraya çok takılmışlar.

      Sil
  2. "on yıllarca psikoloji deneylerinin önde gelen ismi' ???

    YanıtlaSil
  3. Şaşırtıcı bi o kadar da eğlendirici bir haber olmuş

    YanıtlaSil
  4. BEDAVA BACKLİNK SİTESİ.. YORUMCUDAN.COM SİTESİNE SİTENİ EKLE. BEDAVA SİTE TANITIMI , BEDAVA REKLAM HER TÜRLÜ İLAN YAP , TAMAMEN BEDAVA TAMAMEN SINIRSIZ

    YanıtlaSil
  5. Yoksa meşhur denek hm mi bu???
    Bellekle ilgili bilgilerimizin bir kısmını borçlu olduğumuz hm mi???

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle haberde kullanılan fotoğraf bana Rorschach Testi'ni hatırlattı. Ben açıkçası bundan sonraki testlerde tüm "Ne görüyorsun?" sorularına "Beyin!" yanıtı vermeyi düşünüyorum. İkinci olarak değinmem gereken husus buluta yüklenen verinin sadece fotoğraf olması. Yani bir görüntüleme yöntemi ile elde edilen, dilimlenmiş beyin fotoğrafları muhtemelen bilim insanlarının kullanımına olanak sağlaması için veya duygusal nedenlerle (mesela kendisiyle hayattayken çalışmış doktorların gönül bağı nedeniyle) bir sunucuya yüklenmiş. Yani basit bir upload operasyonu yapılmış . Yoksa beynin bilgi anlamında içeriği (kişilik, anılar vs) aktarılmamış. Zaten böyle bir teknoloji yok. Gerçii bizim medyamız için hiçbir şey imkansız değildir.

    YanıtlaSil
  7. peki, bedava download edebileceğimiz bi' link yok mu ?

    YanıtlaSil