6 Ocak 2014 Pazartesi

Sabah Gazetesi ile Işıldayan Tertemiz Genler


Sabah Gazetesi 6 Ocak 2014 tarihli haberiyle bizlere Genetik teknolojisinin geldiği hayranlık uyandırıcı noktayı muştuluyor. Tam olarak hangi noktaya gelindiğini aslında onların da anlamamış olması üzücü.

Konya'da akraba evliliği yapan bir çiftin ilk çocukları, bu tür evliliklerde sıkça görüldüğü üzere, otozomal çekinik bir genetik hastalık ile doğmuş. İkinci çocukları için endişe eden çifte tüp bebek tedavisi yapılıyor.
Devamını Sabah'tan dinleyelim:
GENLERİNDEKİ HASTALIK TEMİZLENEREK DOĞDULAR
Konya'da çocukları genetik bir hastalıkla dünyaya gelen Avcı çifti yeniden bebek sahibi olmak istedi. Genetiği ayıklanmış 2 embriyo anne rahmine yerleştirildi ve ikizler dünyaya geldi.
İlahi Sabah. Herhangi bir haberinizi ciddiye alacak olsak, genlerin temizlendiğini veya kılçık gibi ayıklandığını düşünüp kendi kendimize boş yere coşacağız. Söz konusu işlem, mevcut genlerin embriyolardan temizlenmesi veya ayıklanması değil, tüp bebek tedavisi sırasında farklı genetik  kombinasyonlara sahip embriyolar arasından, hastalığa sebep olan mutasyonu iki kopya olarak taşımayanların seçilmesidir.

'Genetik geleceğin mesleği!' diye gazı verdiğiniz nesil artık çoluk çocuk sahibi olacak yaşa geldi, Türkiye'de olmasa bile dünyada temel genetik bilgisi artık genel kültürün bir parçası. Sabah gazetesinin sağlık haberlerini hala ninelerimiz mi hazırlıyor?

Bu arada haberde söz ettikleri ataksi telenjiektazi hastalığının, ATM isimli gendeki bir mutasyondan dolayı meydana geldiğini, bu genin diziliminin anne baba ve hastalığı taşıyan çocukta çıkartılarak, sağlıklı dizilime sahip olan embriyoların bu şekilde seçilebileceğini Sabah kayda değer bulmadığı için yazmamış. Gen dizilimi okunmasında meydana gelen en son teknolojik gelişmeler, tüp bebek tedavisinde sağlıklı embriyonun seçilmesi dahil, birçok farklı sağlık avantajı sağlıyor.








4 yorum:

  1. Bu adamlar "Akraba evliliği yapın, genleriniz aile içinde kalsın" deseler şaşırmam. Belki de diyolardır, Türkiye akraba evliliğinde dünyada ve bölgesinde lider. Mesela şurda muhteşem bir yazı daha var: http://www.zaman.com.tr/ahmet-kurucan/akraba-evliligi_920229.html
    10 sene önce yapılan bi araştırmada en fazla akraba evliliği yapılan yerin de Rize (%47) olduğu ortaya çıkmıştı. Hayır, yapacak olan illa istiyosa yapsın da, ceremesini bizim çekmemiz haksızlık :)

    YanıtlaSil
  2. ne diyelim hayırlısı olsun

    http://merinosnikahsalonu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. ne diyelim hayırlısı olsun

    http://www.merinosnikahsalonu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil