22 Ocak 2013 Salı

Göz Üçlemesi: 3- Dakikada 20 defa beyninizi resetleyin

Bilim basınında göz haberleri üçlememizin son ayağı, NTVMSNBC'den gelsin:

Yapılan bir araştırma, göz kırpmanın beynin işleyişini olumlu etkilediğini ortaya çıkardı. Araştırmayı yapan Japon bilim insanları, göz kırptıktan sonra beyin işlevinde meydana gelen değişimi, 'resetleme'ye benzetti.

Bilimsel gelişmelere çok çarpıcı, samimi bir yaklaşım doğrusu! Beyninizi bu kadar sık resetlediğiniz hiç aklınıza gelir miydi?

İşin doğrusu: Göz kırpmak, göz kuruluğunu engelleyen ve temizlenmesine yardımcı olan bir mekanizmadır. Fakat 3-4 saniyede bir, yani ihtiyacımız olmamasına rağmen bu kadar sık göz kırpıyor olmamızın altında başka fizyolojik nedenler olup olmadığı, saygın bir dergide yayınlanan bir bilimsel araştırma ile sorgulanmış. Beyinde dikkati yöneten sinir aktivitesinin, göz kırptıktan sonraki birkaç mikrosaniyede azaldığı tespit edilmiş. Neden?
Makalede tartışılan model şu: bütün duyularımızı kullanarak çevremize dair edindiğimiz bilgiler, etrafımızda olan bitenle (herhangi bir tehlike veya fırsat) ilişkimiz açısından çok önemli. Fakat dikkatimizi yoğunlaştırdığımız durumlarda, beynin çevreden gelen diğer sinyallere karşılık veya öncelik vermesi zorlaşabilir. Görsel duyumuzu 3-4 saniyede bir perdeleyerek (insan çoğunlukla görsel duyuya ağırlık verir), çevremizde diğer olan bitene daha duyarlı hale gelmemiz sağlanabilir. Buna uygun olarak, dikkatimizi dağıtmadan birşeye odaklanmak istediğimizde, genelde bunu 'gözlerimizi kırpmadan' yaparız. Kısacası, göz kırparak beynimizi değil, dikkat mekanizmamızı resetleriz.
Tekrar edelim, bu zaten bir model, bir hipotez. Ama NTVMSNBC onu da yanlış anlamış.

Bilmiyim'den not: Beyninizi resetlediğiniz zamanlarda herşeyi yeniden öğrenmek isterseniz, sizi yeni başlattığımız bilim podcast'lerimize bekleriz. Ben ve arkadaşım İlker, www.bilimkazani.org adresinde 2 haftada bir ilgimizi çeken bir konunun bilimsel yönlerini tartışacağız. Bilim kazanı fokurdasın diye.



1 yorum:

  1. http://www.newscientist.com/article/dn17526-synchronised-blinking-stops-viewers-missing-the-action.html

    YanıtlaSil